Allessandro Carpenedo tijdens de proeverij bij Proefwerck Hengelo

Geen kaas gemaakt van koe- of geitenmelk maar van schapenmelk. De naam pecorino is afgeleid van het Italiaanse ‘Pecora’, wat ‘schaap’ betekent. De lichte gekleurde korst, met tamelijk zilt/zoete tonen en een melkachtige aroma zijn kenmerken van de pecorino.

Pecorino is veelal een verzamelnaam voor de verschillende soorten schapenkaas. Het bijzondere aan schapenkaas is dat deze in heel Italië wordt geproduceerd maar iedere regio heeft zijn eigen lokale tradities. Dat wil zeggen dat zowel de smaak, rijpings duur en textuur van de pecorino per streek kunnen verschillen.

Soorten & Smaken
Pecorino kaas wordt in de variaties jong, belegen en oud gegeten. Vandaar de naam fresco , dat ‘jong’ betekent (gem. 1 maand gerijpt), semi-stagionato wat ‘belegen’ betekent en stagionato dat staat voor ‘oud’ (gemiddeld 4 maand gerijpt). Voor iedere pecorino geld dat naarmate de kaas langer is gerijpt de smaak intenser wordt, de kaas krijgt een meer zilte smaak. De structuur van de kaas is bij een langere rijping ook wat korreliger.

De jonge pecorino is een mooie instap op een kaasplank. De schapenkaas is mild van smaak, duidelijk herkenbaar als schapenkaas en wat romig qua mondgevoel. De oude pecorino is in vergelijking een stuk pitteger en daardat deze een stuk harder is zelfs geschikt om over een gerecht te raspen. Een pecorino die bijvoorbeeld verrijkt is met peer, is heerlijk als dessert kaas.

Nieuw bij Naturalia
Pecorino Toscano D.O.P. Stagionato (3kg)
Gemaakt van gepasteuriseerde melk, minimaal 4 maand gerijpt. De kaas draagt het D.O.P. keurmerk. Stevige structuur, heerlijke volle smaak.

Pecorino Fresco D.O.P. Fresco (2 kg)
Gemaakt van gepasteuriseerde melk, minimaal 28 dagen gerijpt. Voorzien van D.O.P. keurmerk. Romige structuur, vol en licht in smaak.

Pecorino Paglia Fieno (1.2kg)
Gemaakt van gepasteuriseerde melk, korst heeft een mooie ambachtelijke look – pittig van smaak met bijozndere kruidige tonen.

Pecorino Pere (0.6 kg)
Gemaakt van gepasteuriseerde melk – terug van weggegeest – prachtig als dessert kaas – het lichte zoetje van de peer geeft de kaas nèt dat extra’sPec