Het gebruik van aceto balsamico is enorm veelzijdig; deze varieert van voor- tot nagerechten en is te combineren in zowel pittige als zoete gerechten. Sprenkel over een pittige kaas zoals een Parmigiano Reggiano of Sovrano di Bufala enkele druppels aceto balsamico of creëer een andere unieke smaakcombinatie door aceto balsamico te druppelen over ijs met aardbeien. Ook kun je aceto balsamico combineren op verse, gekookte en gegrilde groenten, salades en niet te vergeten vis, vlees en zelfs over risotto. Aceto Balsamico is een bijzonder uniek product en verkrijgbaar in vele variaties.

Het verschil tussen reguliere balsamico en aceto balsamico traditionale:
Er zijn in de regel twee soorten Aceto Balsamico, te weten de traditionale en de zogenaamde reguliere balsamico maar wat is nou eigenlijk het verschil?  Beide aceto’s vinden hun oorsprong in de provincie Modena maar het verschil is te vinden in het productieproces.


Regulier
De reguliere balsamico is verre van een eenvoudig product. Het grote verschil met de tradizionale is dat de bereiding op industriële/grotere schaal plaats kan vinden. De reguliere aceto balsamico wordt gemaakt uit wijnazijn en ingekookte most. In de regel wordt deze wijnazijn gemaakt uit druiven afkomstig uit de streek van Modena of uit Regio Emilia. De druiven worden eerst door vergisting omgezet in wijn en vervolgens wordt de wijn door azijnzuurbacteriën veranderd in azijn. Dat zijn dus dezelfde processen die ook in de vaatjes van de tradizionale plaats vinden, maar dit keer zijn deze van elkaar gescheiden. Vervolgens wordt de azijn gemengd met een hoeveelheid geconcentreerde most en gelagerd in eikenhouten vaten. Wat betreft het rijpingsproces geldt; hoe langer de rijping in de vaten, des te kostbaarder in prijs.

Tradizionale
De aceto balsamico Tradizionale heeft een geschiedenis die mogelijk al meer dan duizend jaar oud is, en hij wordt bereid volgens een procedé dat minstens twaalf jaar vergt, terwijl de gewone Aceto Balsamico de Modena na enkele jaren (lees, 2) al verkocht kan worden.

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena
Naturalia heeft in de lijn van de Aceto Balsamico Traditionale di Modena twee varianten; de 12- en 25 jarige. Deze balsamicosoort bestaat uit pure ingekookte druivenmost die zich door verdamping en jarenlange rijping in vaten van verschillende houtsoorten heeft ontwikkeld tot een stroperige zoetzure vloeistof. De trebbiano- of lambruscodruiven moeten afkomstig zijn uit de provincie Modena (Emilia-Romagna) en de minimale rijpingsduur is twaalf jaar. De Aceto Balsamico Tradizionale di Modena is te herkennen aan het D.O.P.-etiket. Eind jaren zestig stelde het consortium van producenten uit Modena een aantal regels op voor de productie van balsamico en heeft hier het D.O.P. keurmerk aan verbonden. Het rijpen van de balsamico gebeurt in houten vaten op ‘tochtige zolders’ en dat allemaal zonder toevoegingen zoals suikers/karamel.

Aceto Balsamico Tradizionale is een bijzondere azijn, de smaak is rijk en zeer uitgebalanceerd. De mooie donkerbruine kleur en aromatische geur maken dat er maar enkele druppels gebruikt hoeven te worden om gerechten mee te verrijken. Serveertip: gebruik de aceto niet om mee te koken maar juist als extra smaakmaker om de gerechten mee te verrijken als deze geserveerd worden.

Condimento balsamico
Een condimento balsamico is een aceto balsamico maar dan meer ingedikt en met toevoegingen van suikers. Een condimento is wat betreft prijs/kwaliteit een erg mooi product om gerechten mee te verrijken en op smaak te brengen.

Witte balsamico azijn
Een variant op de aceto balsamico is de witte balsamicoazijn, dit is eigenlijk geen aceto balsamico maar een witte wijnazijn waaraan witte most is toegevoegd. Belangrijk te vermelden is dat deze niet is gerijpt. De reden hiervoor is dat wanneer geconcentreerde most oxideert, de kleur niet helder en licht blijft, waardoor er het nooit een aceto bianco kan worden genoemd. De aceto balsamico bianco is zacht en subtiel van en geeft geen verkleuring in gerechten. Gebruik hem niet als azijn, maar juist als dressing.